Berita, Aplikasi

Twitter Mengumumkan Fungsi Edit Tweet Yang Dinanti-nantikan

Twitter telah mengumumkan bahawa ciri Edit Tweet yang dicari akhirnya akan datang. Hangat di Twitter Circle, fungsi Edit Tweet sedang diuji oleh pekerja Twitter. Ia akan dilancarkan kepada pelanggan bulanan premium Twitter Blue platform, di satu negara dalam beberapa minggu akan datang.

Tidak seperti platform media sosial lain seperti Facebook dan Instagram, di mana kapsyen untuk siaran boleh diedit dengan mudah, Twitter telah mengelak daripada menjadikannya mungkin untuk Tweet sehingga kini, walaupun banyak desakan daripada pengguna.

Malah sekarang, platform itu telah menjelaskan bahawa mereka akan memerhatikan cara fungsi itu digunakan – atau disalahgunakan – dalam kalangan pengguna ujian untuk menghapuskan sebarang masalah sebelum ia dilancarkan untuk kegunaan umum. Selain itu, terdapat beberapa batasan utama pada ciri untuk memastikan penggunaan Twitter selaras, termasuk berapa lama anda boleh mengedit Tweet untuk dan membuat sejarah suntingan awam.

Apakah Edit Tweet?

Via Business Insider

Edit Tweet hanya akan tersedia selama 30 minit selepas menyiarkan Tweet asal, bertujuan untuk membolehkan pengguna menukar kesilapan menaip, menambah pautan atau menyertakan tag yang terlepas. Semasa tempoh ujian untuk pelanggan Twitter Blue, pengguna boleh mengedit Tweet beberapa kali dalam tetingkap 30 minit itu.

Setelah diedit, Tweet akan muncul dengan ikon, cap masa dan label untuk menunjukkan dengan jelas bahawa ia telah diubah suai. Mengklik pada label juga akan mendedahkan sejarah pengeditan Tweet, jadi pengguna lain boleh melihat perkara yang telah diubah. Sepanjang tempoh ujian, sesiapa sahaja akan dapat melihat apabila Tweet telah diedit, bukan hanya pelanggan Twitter Blue.

Twitter menyatakan dalam blog pengumumannya bahawa kedua-dua elemen ini adalah untuk “melindungi integriti perbualan dan mencipta rekod yang boleh diakses secara umum tentang apa yang dikatakan”. Yang penting, dengan semua sejarah pengeditan masih tersedia secara terbuka, ini bermakna pengeditan Tweet tidak akan mengeluarkan Tweet asal daripada domain awam.

Ini adalah beberapa cara untuk menangani kebimbangan utama pengeditan Tweet: pada platform yang perbincangan sering berubah menjadi tidak menentu, bagaimanakah anda menghalang pengguna daripada menyalahgunakan fungsi dan mengubah surut perkara yang mereka katakan pada mulanya?

Twitter berharap bahawa ciri-ciri yang mengehadkan ini akan melakukan kerja, tetapi juga menekankan bahawa ia akan mengawasi dengan teliti bagaimana ciri baharu itu memberi kesan kepada cara pengguna menguji berinteraksi antara satu sama lain.

“Kami berharap, dengan adanya Edit Tweet, Tweeting akan berasa lebih mudah didekati dan kurang tekanan,” tulis Twitter. “Anda sepatutnya boleh mengambil bahagian dalam perbualan dengan cara yang masuk akal kepada anda, dan kami akan terus mengusahakan cara yang menjadikannya mudah untuk melakukan perkara itu.”

Dengan adanya parameter yang telah digariskan oleh Twitter, fungsi Edit Tweet ini pada mulanya memberikan keseimbangan yang kukuh antara membenarkan orang membuat perubahan kecil yang mereka terlepas pusingan kali pertama dan menghalang orang daripada menyalah gambar Tweet lalu.