Berita, INSENTIF GOMEN, Kewangan

Bayaran STR Fasa 4 Diawalkan! Deepavali Kali Ini Lebih Bermakna Bagi Penerima B40

Khabar gembira buat rakyat Malaysia apabila kerajaan mengumumkan bahawa bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 4 akan diawalkan sempena perayaan Deepavali yang akan disambut pada 20 Oktober 2025.

Berita ini pastinya membawa kelegaan besar kepada penerima, khususnya dalam kalangan B40, yang sedang membuat persiapan untuk menyambut perayaan Deepavali yang penuh bermakna.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, kerajaan telah menyediakan sebanyak RM13 bilion untuk Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan Sumbangan Asas Rahmah (SARA) kepada 9 juta penerima.

Beliau juga memaklumkan pembayaran STR Fasa 4 ini disalurkan lebih awal daripada jadual asal mulai 18 Oktober 2025 dengan jumlah peruntukan keseluruhan mencecah RM2 bilion, yang akan memanfaatkan lebih daripada 8 juta penerima di seluruh negara.

Usaha ini dilihat sebagai langkah prihatin kerajaan bagi meringankan beban rakyat ketika kos sara hidup semakin mencabar, terutamanya menjelang musim perayaan.

 

Walaupun pembayaran diawalkan, jumlah yang diterima tetap sama seperti fasa sebelum ini. Bagi penerima yang mempunyai akaun bank, wang akan terus dikreditkan secara berperingkat.

Manakala bagi yang tiada akaun, mereka boleh menuntut bayaran di Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berdekatan.

Langkah kerajaan ini bukan sahaja mencerminkan kepekaan terhadap kebajikan rakyat, malah membawa makna yang mendalam menjelang perayaan cahaya itu.

Dengan itu, langkah ini  juga menjadi simbol bahawa setiap lapisan masyarakat diraikan tidak kira bangsa atau agama menjelang musim perayaan yang membawa semangat perpaduan dan kasih sayang.

Deepavali kali ini pastinya terasa lebih bermakna. Bukan sekadar cahaya pelita yang menyinari rumah, tetapi juga sinar bantuan yang datang tepat pada waktunya untuk meringankan beban dan membawa senyuman buat banyak wajah.