Hangat.com
TRENDING
No Result
View All Result
  • Berita
  • Aplikasi
  • Gadget
  • Inovasi
  • Gaming
  • Internet
SUBSCRIBE
  • Berita
  • Aplikasi
  • Gadget
  • Inovasi
  • Gaming
  • Internet
No Result
View All Result
Hangat.com
No Result
View All Result
Home Berita

250,000 Berarak Di Amsterdam! Rakyat Belanda ‘Bingkas Bangun’ Desak Hentikan Perang Gaza

by Iffah Najwa
October 8, 2025
in Berita
5
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Menurut laporan antarabangsa termasuk Al Jazeera English dan beberapa portal tempatan di Belanda, lebih 250,000 orang dilaporkan menyertai perhimpunan Amsterdam Gaza bagi menuntut hentikan perang Gaza dan menunjukkan solidariti untuk Palestin.

Perarakan sejauh enam kilometer dari Museumplein ke Dam Square itu berlangsung bersempena ulang tahun kedua serangan 7 Oktober 2023, yang menjadi titik mula konflik berdarah dan meragut lebih 67,000 nyawa rakyat Palestin, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Solidariti Dunia Melalui Demonstrasi Red Line Amsterdam

Demonstrasi Red Line Amsterdam ini disertai ribuan rakyat Belanda yang menzahirkan solidariti untuk Palestin. Peserta demonstrasi berpakaian merah sebagai simbol “Red Line” terhadap kekejaman Israel, menjadikan perhimpunan ini dikenali sebagai “Red Line Demonstration” yang dianjurkan kali ketiga sejak Mei lalu oleh gabungan organisasi termasuk Amnesty International dan Oxfam Novib.

.

Walaupun hujan turun, lautan manusia tetap memenuhi kota Amsterdam sambil melaungkan “Free Palestine” dan menuntut kerajaan Belanda menghentikan eksport senjata ke Israel serta mengiktiraf negara Palestin. Difahamkan, terdapat kesesakan luar biasa di beberapa stesen kereta api apabila ribuan peserta gagal sampai ke lokasi kerana jumlah kehadiran yang luar jangka.

Dilaporkan, 78% rakyat Belanda kini menolak dasar Israel, menjadikan Belanda antara negara Eropah dengan kadar penentangan tertinggi terhadap tindakan rejim tersebut. Namun, aktivis mendakwa kerajaan belum mampu membuat yang terbaik, termasuk dalam aspek sekatan ekonomi dan urusan jual beli senjata bernilai €1 bilion sejak dua tahun lalu.

Dalam ciapan di platform X, Perdana Menteri Belanda Dick Schoof menyifatkan penderitaan di Gaza sebagai sesuatu yang “tidak dapat diterima dan tidak dapat dipertahankan.” Beliau menegaskan kerajaan kini menekan pentadbiran Netanyahu ke arah gencatan senjata kekal, dengan bantuan mediator dari Qatar dan Mesir.


Walaupun perhimpunan itu diadakan jauh dari Timur Tengah, mesejnya jelas bahawa dunia semakin lantang menuntut keamanan dan keadilan buat rakyat Palestin.

Share2Tweet1Pin

Related Posts

Berita

8,000 Kereta Tenggelam Banjir di Hat Yai

December 2, 2025
Berita

Dividen ASB 2025 Dijangka Kekal Stabil Antara 5.3–6.0 Sen

December 1, 2025
Berita

Serbuan Songsang Chow Kit: Guru Antara 201 Ditahan, i-Guru Desak KPM Bertindak Tegas

December 1, 2025
Berita

Wanita Hat Yai Terpaksa Simpan Jenazah Ibu Dalam Peti Sejuk Terapung Ketika Banjir Besar

November 27, 2025
Berita

‘Saya Bukan Proksi!’ Wanita Nafi Terlibat, Tuduh Albert Tei Buat Fitnah Jahat Libatkan PM & Shamsul Iskandar

November 27, 2025
Berita

Bantuan Wang Ihsan RM1,000 Disalurkan Kepada Semua Mangsa Banjir Berdaftar

November 26, 2025
Next Post

‘K-Pop Demon Hunters’ Kembali Takhta Billboard 200! Soundtrack Netflix Ini Pukau Dunia K-Pop Lagi Sekali!

TRENDING

Risiko Banjir Meningkat: Negeri Utara & Pantai Timur Terjejas Teruk

November 25, 2025

(EKSKLUSIF) Dah Mula Kerja Terus Kena ‘Sponsor’ Keluarga?

December 1, 2025

Siri Dramatik Safira (Bukan Nama Sebenar) Dirasmi Akan Datang

November 10, 2025

Bantuan Wang Ihsan RM1,000 Disalurkan Kepada Semua Mangsa Banjir Berdaftar

November 26, 2025

Wanita Hat Yai Terpaksa Simpan Jenazah Ibu Dalam Peti Sejuk Terapung Ketika Banjir Besar

November 27, 2025

Serbuan Songsang Chow Kit: Guru Antara 201 Ditahan, i-Guru Desak KPM Bertindak Tegas

December 1, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

© 2025 Hangat Digital Sdn Bhd. All Rights Reserved.

No Result
View All Result
  • Automotif
  • Contact
  • Demo Homepage
  • Example of Shortcodes
  • Full Screen Home
  • Full Screen Slider Home
  • Home
  • Home 1
  • Home 1
  • Home 2
  • Home 2
  • Infinite Scroll Home
  • No Sidebar Home
  • Sample Page
  • Simple Four
  • Simple One
  • Simple Three
  • Simple Two

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.