Berita

Lebuhraya DASH Kini Rasmi , Tol Percuma Sehingga 30 November 2022

Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) akan membawakan anda pengalaman pemanduan lancar yang menyegarkan dengan sambungan yang lebih baik, mobiliti yang lebih baik & meningkatkan kapasiti jalan raya.

Menurut sumber , DASH berjarak sejauh 20.1 km dengan 13 persimpangan iaitu Puncak Perdana, Alam Suria, Denai Alam, Kampung Melayu Subang, Pinggiran Subang, Subang Dua, Lapangan Terbang Subang, RRIM (Kwasa Damansara), Surian, Seksyen 5 Kota Damansara, Sunway Damansara, Damansara Perdana dan Penchala.

Ia menyediakan sambungan ke beberapa lebuh raya di Lembah Klang termasuk Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Penchala Link, Lebuhraya SPRINT.

Masa perjalanan dari titik mula hingga tamat akan dikurangkan kepada hanya 17 minit daripada 90 minit melalui laluan sedia ada.

Via DASH

Kesesakan lalu lintas akan dikurangkan di sepanjang Persiaran Mokhtar Dahari sebanyak 39%, Jalan Sungai Buloh sebanyak 33% dan Persiaran Surian sebanyak 43%. Setakat ini di Puncak Perdana, kesesakan lalu lintas semasa adalah di Persiaran Mokhtar Dahari kerana ia berfungsi sebagai akses utama kepada pembangunan sekitar.

YouTube video

DASH melalui persimpangan Alam Suria; Persimpangan Denai Alam dengan menyambung ke Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE); Kg. Melayu Subang Interchange, Pinggiran Subang Interchange, Subang 2 interchange, the Subang Airport interchange berhubung dengan  Sultan Abdul Aziz Shah Airport Sky Park Terminal. Persimpangan RRIM (Kwasa Damansara) yang dengan cadangan pembangunan baharu akan datang akan mewujudkan permintaan untuk meningkatkan kapasiti jalan raya tidak lama lagi.

Lebuh raya itu berakhir di Persimpangan Penchala dengan tanjakan khusus untuk aliran trafik yang lebih lancar di sepanjang Jalan PJU 8/1 Damansara Perdana untuk aliran trafik yang lebih baik bagi masyarakat.

DASH menawarkan pengalaman pemanduan yang lebih pantas, selamat dan lancar. DASH akan dilengkapi dengan kemudahan bermutu tinggi kepada pengguna, termasuk Kawasan Rehat & Perkhidmatan (RSA) dan aliran bebas berbilang lorong (MLFF) pada masa hadapan. Pusat pemantauan trafik moden dan bangunan pentadbir yang telah mendapat pensijilan Indeks Bangunan Hijau (GBI) akan membantu mewujudkan tempat kerja yang kondusif untuk pekerja kami.

DASH juga akan bertindak sebagai pemangkin ekonomi dalam memacu pertumbuhan masa depan dengan peningkatan kapasiti jalan raya. Sebagai langkah keselamatan juga, 37 kamera litar tertutup (CCTV), 18 telefon kecemasan, 30 sistem pengesanan kenderaan dan kemalangan (VIDS) dan 10 papan tanda mesej pelbagai (VMS) sudah dipasang di lebuh raya berkenaan.