Berita

Stesen Janakuasa Battersea Ikonik Akan Dibuka Kepada Orang Ramai Pada 14 Oktober 2022

LONDON: Selepas ditamatkan perkhidmatan selama beberapa dekad, Stesen Janakuasa Battersea akhirnya telah dipulihkan dan ditukar menjadi destinasi bukan sahaja untuk warga London tetapi juga pengunjung dari jauh yang tidak sabar-sabar untuk meneroka mercu tanda ikonik yang disenaraikan Gred II* ini dengan koleksi lebih 100 kedai, makanan. dan minuman dan kedai riadah lain.

Via Utusan Malaysia

Menurut sumber Bernama , ia terletak di selatan Sungai Thames, ia dengan bangganya dimiliki oleh konsortium Malaysia yang terdiri daripada Sime Darby Property Bhd dan SP Setia Bhd, masing-masing memegang 40 peratus kepentingan, dengan baki 20 peratus dipegang oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Aset komersial dalam bangunan stesen janakuasa itu kini dimiliki secara langsung oleh Permodalan Nasional Bhd dan KWSP.

Syarikat Pembangunan Stesen Janakuasa Battersea (BPSDC) yang berpangkalan di Britain sedang menguruskan pembangunan itu. Stesen Janakuasa Battersea bernilai £9 bilion (£1=RM5.14) akan dilancarkan pada 12 Oktober dan akan dibuka secara rasmi kepada orang ramai pada 14 Oktober.

“Untuk menandakan detik bersejarah ini, ‘Festival of Power’ selama lima hari akan berlangsung mulai 14 Okt dengan aktiviti dan persembahan mesra keluarga percuma yang meraikan warisan unik bangunan itu dan sumbangannya kepada budaya British,” kata BPSDC baru-baru ini.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah akan dijadual merasmikan pembukaannya.

Semasa lawatan khasnya ke United Kingdom (UK) tahun lalu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia menzahirkan rasa bangga dengan keupayaan dan kejayaan syarikat milik Malaysia dan agensi kerajaan menjalankan perniagaan dan pelaburan di UK.

Via Harian Metro

Projek Stesen Janakuasa Battersea meliputi 17 hektar (42 ekar) dengan 3.5 juta kaki persegi ruang komersial bercampur dan 4,239 perumahan baharu.

Kejayaan penjanaan semula Stesen Janakuasa Battersea telah mencipta 20,000 pekerjaan, menjana peluang kerjaya jangka panjang untuk penduduk tempatan. Kemudahan perubatan NHS baharu juga sedang dibina.