Berita, Automotif

Pelajar Universiti Menghasilkan EV Terpantas Di Dunia

Kenderaan elektrik yang paling pantas memecut di dunia yang boleh memecut dari 0 hingga 100 kph (0-62 mph) dalam masa 1.461 saat sahaja. Apakah jenis kenderaan itu ? Mari kita selidik . Rekod dunia pecutan 0-100 km/j kini dipegang oleh kereta lumba kerdil yang dibangunkan oleh GreenTeam dari University of Stuttgart.

Via Gettotext

Menurut sumber Newatlas,  satu tempat duduk hanya 173 kilogram (kira-kira 381 lbs.) dan dinamakan E 0711-11 EVO. Ia mempunyai empat motor elektrik, satu di hab setiap rodanya, dan ia mempunyai jumlah keluaran hanya 241 kuasa kuda. Daripada mempunyai pek bateri yang besar, pelumba pelajar itu didatangkan dengan pek bateri 7.67-kWj yang disejukkan dengan udara, jadi ia tidak terlalu menjiwai penimbang.

Rekod itu dipecahkan bulan lepas, tetapi prosedur homologasinya mengambil masa untuk diselesaikan. Kini, pasukan dari Universiti Stuttgart boleh berbangga dengan EV yang paling pantas memecut di dunia. Ia agak satu pencapaian, dan ia dilakukan dengan menarik semua hentian dan tanpa berhemat apa-apa.

Via Newatlas.com

 

Jika dilihat bahawa kereta lumba berbadan gentian karbon itu boleh diangkat oleh hanya empat orang. Ia juga disediakan dengan penuh perhatian untuk hasil yang optimum, dan percubaan yang melibatkan penggunaan pemanas tayar untuk memastikan licin sepanas mungkin sambil juga memberikan setiap gandar terbakar cepat untuk memastikan cengkaman optimum pada saat yang menentukan.

Seperti yang diperhatikan, pecutan dari 0 hingga 100 kph dalam masa kurang daripada dua saat kelihatan sepantas yang boleh lihat dalam video, dan mereka yang pernah mengalami kenderaan memecut pantas boleh membuktikan bahawa terdapat tendangan perut tertentu yang mengambil masa anda. nafas sekejap.

YouTube video

Orang hanya boleh membayangkan bagaimana keadaan ini dalam satu tempat duduk seperti ini, tetapi siapa tahu teknologi apa yang akan dibawa kepada orang ramai dalam masa beberapa tahun sahaja.