Berita

Satelit Eksplorasi Suria ‘Kuafu-1’ Berjaya Dilancarkan

BEIJING : China menghantar satelit penerokaan suria ke angkasa lepas dari Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan di barat laut China, sekali gus meneruskan usaha saintifik negara itu untuk merungkai misteri Matahari.

Menurut Sumber Bernama , Balai Cerap Suria (ASO-S) yang berpangkalan di Angkasa Termaju, digelar Kuafu-1 dalam bahasa Cina, telah dilancarkan di atas roket Long March-2D pada 07.43 pagi dan berjaya memasuki orbit yang dirancang.

Via Bernama.com

Selepas empat hingga enam bulan ujian, satelit seberat 859kg itu akan memulakan operasi biasa 720km dari Bumi untuk mengkaji kausaliti antara medan magnet suria dan dua fenomena letusan utama, iaitu solar flares dan coronal mass ejections sekali gus menyediakan sokongan data untuk cuaca angkasa peramalan.

Gan Weiqun, saintis utama satelit dari Balai Cerap Gunung Ungu di bawah Akademi Sains China, berkata,

“ASO-S mampu meneliti Matahari 24 jam setiap hari sepanjang tahun dan tamat masa harian yang paling lama adalah tidak lebih daripada 18 minit apabila berjalan secara ringkas melalui bayang-bayang Bumi setiap hari dari Mei hingga Ogos.”

Saintis Kanan ASO-S Gan Weiqun berkata pihaknya akan melaksanakan beberapa program kerjasama antarabangsa termasuk menyediakan pengajaran mengenai kaedah muat turun serta penggunaan data satelit dan penggunaan aplikasi terbabit.

Setelah ujian penerbangan Kuafu-1 dalam orbit berakhir kelak, kesemua statistik satelit dan aplikasi akan didedahkan kepada masyarakat antarabangsa untuk perkongsian dalam bidang sains.