Berita

Tesla Tampil Dengan Robot Pertama Keluarannya Yang Berbentuk Manusia.

Nama yang tidak asing yang sering dikaitkan dengan kekayaannya iaitu Elon Musk yang juga merupakan pengasas pengeluraan Tesla. Baru-baru ini, Elon Musk telah membawa satu kelainan daripada pengeluarannya selain kereta. Beliau menampilkan robot pertama keluaran Tesla yang bernama Optimus yang bercirikan seakan-akan manusia.

Via Tesla.com

Menurut sumber BCC , Optimus muncul di atas pentas di acara Silicon Valley, di mana ia melambai kepada penonton dan mengangkat lututnya. Ketua Pegawai Eksekutif itu berkata robot itu sedang dalam proses tetapi boleh dijual kepada orang ramai dalam masa beberapa tahun lagi. Robot pasaran besar Tesla akan diuji dengan bekerja di kilang kereta, kata jurutera syarikat. Prototaip itu dipacu di atas pentas semasa persembahan Hari Tesla AI [kecerdasan buatan] tahunan.

Encik Musk berkata robot itu akan dihasilkan secara besar-besaran, dengan kos lebih rendah daripada $20,000 (£17,900), dan boleh didapati dalam tempoh tiga hingga lima tahun. Beliau bercakap tentang “masa depan kelimpahan” di hadapan.

“Ia benar-benar transformasi asas tamadun seperti yang kita ketahui,” sambungnya.

 

‘Laluan Terminator’

Pelabur dan penganalisis kewangan telah menyatakan keraguan bahawa Tesla akan beralih kepada robotik, menasihatinya untuk memberi tumpuan, sebaliknya, pada projek yang lebih dekat dengan perniagaan teras Tesla iaitu kereta elektrik. Tetapi Elon Musk berkata dia mahu menyelesaikan salah satu masalah paling sukar kecerdasan buatan iaitu bagaimana membuat mesin yang boleh menggantikan manusia.

Usahawan itu, yang pernah memberi amaran tentang kecerdasan buatan sebagai ancaman kepada manusia, berkata bahawa Tesla mahu memastikan peralihan kepada masyarakat di mana robot melakukan kerja dan orang ramai mendapat faedah adalah yang selamat.

“Kami sentiasa mahu berhati-hati untuk tidak melalui laluan Terminator,”

Dia memberi amaran, merujuk kepada filem blockbuster tentang cyborg pembunuh. Dia menambah bahawa Tesla sedang membina perlindungan, termasuk butang berhenti yang tidak boleh diganggu. Elon Musk menegaskan bahawa pemegang saham akan menentukan sama ada syarikat yang didagangkan secara terbuka itu bertanggungjawab secara sosial. Hari AI Tesla bertujuan untuk merekrut dan mempamerkan produk terkini.