Berita

iPhone 14 Pro Kalah Dengan HONOR Magic 4 Ultra ?

iPhone 14 Pro baharu dan iPhone 14 Pro Max adalah tawaran perdana terbaharu daripada Apple yang dilengkapi dengan kamera utama 48MP. DXOMark kini telah mengeluarkan senarai terkini telefon pintar teratas mengikut skor kamera, dan iPhone terbaik Apple berada di kedudukan kedua, manakala Honor Magic 4 Ultra mendahului carta.

Via DXOMark

Honor Magic 4 Ultra ialah telefon pintar utama terbaharu daripada jenama sub-telefon pintar Huawei yang telah mengatasi prestasi iPhone 14 Pro, sekurang-kurangnya dalam keupayaan kamera. Honor Magic 4 Ultra mempunyai skor kamera keseluruhan 147, manakala iPhone 14 Pro baharu berada tepat di belakang tawaran Honor dengan skor kamera DXOMark 146.

Menurut analisis DXOMark, kamera pada Honor Magic 4 Ultra boleh mengambil gambar yang lebih baik pada kamera utama jika dibandingkan dengan iPhone 14 Pro. Begitu juga, apabila bercakap mengenai keupayaan zum, Honor Magic 4 Ultra mendahului Apple dengan skor 151 mata, manakala yang terakhir mendapat 139 mata kerana kekurangan kanta zum periskop.

Via Amanz

Walaupun Honor Magic 4 Ultra mungkin mempunyai kamera utama yang lebih baik sedikit dan keupayaan zum, iPhone 14 Pro juga bersinar dalam beberapa aspek seperti pratonton (pratonton imej sebelum menangkap), keupayaan bokeh , dan keupayaan rakaman video. Dalam ketiga-tiga aspek, iPhone14 Pro mendahului Honor Magic 4 Ultra.

Menurut penyenaraian DXOMark, Huawei P50 Pro ialah telefon pintar kamera ketiga terbaik, manakala kedudukan keempat diduduki oleh iPhone 13 Pro Apple. iPhone 13 Pro Max dan Xiaomi Mi 11 Ultra berada di kedudukan kelima dan keenam. Begitu juga, Huawei Mate 40 Pro+ dan Xiaomi 12S Ultra berada di kedudukan ketujuh dan kelapan. Huawei Mate 40 Pro dan Samsung Galaxy S22 Ultra berada di kedudukan kesembilan dan kesepuluh senarai kamera telefon pintar terbaik DXOMark.

Ini membuktikan bahawa walaupun telefon pintar yang lebih lama dengan optik yang lebih baik dan pengoptimuman perisian boleh mengatasi prestasi telefon pintar serba baharu. Ia juga mencadangkan bahawa walaupun telefon yang lebih murah boleh mengatasi telefon pintar yang lebih mahal.