Berita

Terjemahan Bahasa Teks Dalam Google Lens Akan Kelihatan Sempurna

Pada acara Search On event tahunan, Google bercakap mengenai beberapa ciri baharu yang akan datang ke Carian Google akhir tahun ini. Selain itu, syarikat itu juga mempamerkan ciri baharu untuk Google Lens yang menggunakan pembelajaran mesin dan teknologi realiti tambahan untuk menyampaikan pengalaman terjemahan masa nyata yang lebih lancar.

Google Lens telah menawarkan sokongan untuk terjemahan masa nyata untuk beberapa lama. Walau bagaimanapun, dalam keadaan semasa, ciri ini menutup imej asal untuk memaparkan teks terjemahan, memberikannya rupa yang hodoh. Dengan pengalaman Google Lens AR Translate yang dikemas kini, Google menyasarkan untuk menjadikan terjemahan masa nyata kelihatan lebih semula jadi dan lancar.

Via Google

Seperti yang anda lihat dalam imej yang dilampirkan, pengalaman Lens AR Translate yang baharu tidak menunjukkan sebarang bar yang tidak sedap dipandang pada imej asal. Ini kerana ia menggunakan pembelajaran mesin untuk memadamkan teks asal, mencipta semula piksel di bawahnya dengan latar belakang yang dijana AI, dan kemudian menindih teks terjemahan di atas. Imej yang terhasil kelihatan jauh lebih lancar.

Via PCMag

Walaupun nampaknya pengalaman baharu ini akan memperlahankan terjemahan masa nyata Google Lens, Google memberi jaminan kepada kami bahawa ia tidak akan berlaku. Syarikat itu mendakwa bahawa ciri tersebut menggunakan model pembelajaran mesin yang dioptimumkan untuk memadamkan teks asal, mencipta semula latar belakang dan menindih teks terjemahan dalam hanya 100 milisaat. Google menggunakan rangkaian musuh generatif (model AKA GAN) untuk mencapai pencapaian ini, iaitu teknologi yang sama yang menggerakkan ciri Pemadam Ajaib pada peranti Pixel.

Malangnya, anda perlu menunggu seketika untuk mencuba pengalaman Lens AR Translate baharu. Google berkata pengalaman itu akan dilancarkan kepada pengguna lewat tahun ini, tetapi syarikat itu tidak memberikan garis masa keluaran yang pasti.

Pada masa ini, tidak jelas sama ada pengalaman baharu itu akan tersedia di Google Lens untuk semua platform. Apakah pendapat anda tentang pengalaman Lens AR Translate yang baharu? Adakah anda tidak sabar untuk mencubanya?