Aplikasi

Pengeluaran Hibrid Perodua Ativa Kini Rasmi, Terhad Kepada Pelanggan Yang Terpilih.

Baru-baru Perodua hari ini melancarkan pelan langganan Perodua Ativa Hibrid tetapi ia terbuka hanya kepada pelanggan yang telah mendaftarkan minat mereka terhadapnya lebih awal. Pelan itu mula digariskan oleh Perodua pada Ogos dan ia kini diaktifkan.

Pada asasnya, kereta hibrid pertama Perodua sedang diuji dalam satu langkah yang dilihat sebagai Perodua bertanya kepada pelanggan apa yang mereka mahukan dalam kereta elektrik mampu milik dan juga untuk mengetahui sejauh mana penerimaan perkhidmatan langganan. Oleh itu, Ativa Hybrid bukan untuk dijual kepada orang ramai.

Sebanyak 300 unit berasaskan Daihatsu Rocky Hybrid akan ditawarkan kepada pemohon yang diluluskan. Mereka termasuk pelanggan semasa Ativa yang masih menunggu kereta mereka dihantar dan mereka yang telah mendaftarkan minat mereka untuk mengambil bahagian dalam projek kajian.

Projek Ini Dibahagikan Kepada Dua Bahagian.

Yang pertama adalah untuk memahami tingkah laku pemanduan berkumpulan kenderaan hibrid di lokasi berpenduduk di negara ini, iaitu di Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor Baru (40% daripada pelanggan berada di Lembah Klang).

Tujuan lain kajian ini adalah untuk memahami penerimaan pengguna terhadap perkhidmatan “langganan” 5 tahun, yang telah ditawarkan oleh Perodua kepada pelanggan korporat di bawah cabang “EZ MOBi” sejak Januari 2021. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad berkata,

“Perodua Ativa Hybrid akan menjadi kenderaan terbaik untuk kami mendapatkan pandangan unik tentang tingkah laku Malaysia sebagai kumpulan terkawal, kerana data ini akan digunakan untuk menjangka keperluan pelanggan kami apabila menggunakan kenderaan elektrik,”

Pelanggan terpilih hanya perlu membayar yuran pendahuluan sebanyak RM2,150 dan yuran bulanan RM500, yang meliputi insurans, cukai jalan dan penyelenggaraan yang perlu ditanggung oleh Perodua. Tempoh langganan adalah lima tahun dan pelanggan perlu bersetuju untuk dijejaki dengan pengesan GPS untuk dipasang di dalam kenderaan untuk Perodua mengkaji corak pemanduan dan penggunaan.

Pemandu juga perlu memfailkan laporan berkala tentang pengalaman pemanduan mereka dan sebarang masalah teknikal yang mereka hadapi. Hadir untuk menerima kunci hibrid itu ialah lima individu pertama yang telah diluluskan untuk mengambil bahagian dalam projek itu. Mereka ialah Haliza Alias, Sarina Mat Desa, Tan Chiew Woo, Abdul Rahman Mohmad dan Farizul Abd Hamid.

Zainal berkata baki 295 pelanggan yang telah dipilih daripada kumpulan 600 pemohon akan menerima kereta mereka dalam beberapa minggu akan datang. Perodua Ativa Hybrid menggunakan sistem “hibrid siri” di mana motor elektrik menggerakkan roda kenderaan manakala enjin berfungsi sebagai penjana untuk mengecas motor elektrik.

Motor elektrik menghasilkan 105hp dan 170Nm tork, manakala enjin 1.2 liter (WA-VEX) menghasilkan 81hp dan 105Nm. Berdasarkan teknologi ini, Sistem Siri Hibrid Ativa mampu mencapai jarak 31.3 kilometer seliter (berdasarkan ujian Kitaran Pemanduan Malaysia).

“Walaupun kami percaya bahawa pemilikan kenderaan akan tetap menjadi roti dan mentega kami yang ada kemungkinan model perniagaan langganan kenderaan boleh diterima oleh lebih ramai pengguna dalam masa terdekat,” – kata Zainal Abidin.

“Inilah yang kami maksudkan dengan ‘langganan’ – perkhidmatan di mana semua kewajipan lain untuk memiliki kenderaan – seperti mengikut jadual perkhidmatan, membayar insurans kenderaan dan membayar cukai jalan – akan diuruskan sepenuhnya oleh kami dan pelanggan hanya perlu membayar yuran langganan untuk menikmati pakej.”- tambahnya.

Acara Perodua itu dihadiri Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Lokman Hakim Ali, Pengerusi Perodua Tan Sri Asmat Kamaludin dan Pengerusi Daihatsu Sunao Matsubayashi.

Namun, tidak seperti Ativa standard yang boleh didapati dalam sehingga lima warna berbeza bergantung pada varian tertentu, Ativa Hybrid hanya tersedia dalam Pearl White. Perbezaan di antara kedua-duanya turut meluas kepada beberapa faktor lain termasuk saiz tayar dan panel kawalan penghawa dingin serta kewujudan Electronic Parking Brake, Auto Brake Hold System, dan lubang pengudaraan bateri.