Tech, Gadget

Sony Xperia 10 & Sony Xperia 10 Plus Serbu Pasaran Teknologi Februari Ini

Seperti yang di ketahui ramai, Sony kini menghujani peminat gajet dengan pelbagai jenis keluaran telefon bimbitnya, Sony Xperia 1 akan memasuki pasaran menjelang bulan Jun ini nanti. Dan kini Sony menayangkan Sony Xperia 10 dan Sony Xperia 10 Plus pula di acara Mobile World Congress (MWC) 2019.

Telefon ini telah memasuki pasaran sejak semalam lagi (25 Februari 2019), meskipun ia telah memasuki pasaran, pihak Sony masih belum menyatakan berapakan harga bagi kedua-dua telefon bimbit tersebut.

Foto: Trusted Reviews

Walaupun begitu, bagi pengguna gajet tegar anda tidak perlu risau! Kerana tidak lama lagi Sony pasti akan mengeluarkan kenyataan berapakah harga bagi kedua-dua telefon bimbit berkenaan dan pastinya ia berbaloi untuk di miliki.

Jom kita semak spesifikasi atau kelebihan telefon kedua-dua telefon bimbit ini sementara menanti harga yang bakal di letakkan oleh Sony ini.

Foto: Gadget Match

Sony Xperia 10 ini mempunyai skrin yang berkeluasan sebanyak 6 inci dan manakala Sony Xperia 10 Plus pula mempunyai skrin yang berkeluasans sebanyak 6.5 inci. Masing-masing memiliki keunikan tersendiri.

Dari aspek fungsi kamera, Sony Xperia 10 dan Sony Xperia 10 Plus memiliki dua kamera utama dengan fungsi yang berbeza. Kamera utama yang pertama memiliki lensa kamera 13MP+5MP dan manakala kamera utama yang kedua memiliki lensa kamera 12MP+8MP. Apa yang berbeza di antara kedua-dua telefon bimbit ini adalah, Sony Xperia 10 Plus memiliki fungsi 2x optical zoom.

YouTube video

Untuk pengetahuan anda, telefon bimbit Sony Xperia 10 di kuasai dengan cip daripada Qualcomm Snapdragon 630 dengan kapasiti RAM sebanyak 3GB dan storan dalaman sebanyak 64GB. Bagi kapasiti bateri pula, telefon ini memiliki tenaga bateri sebanyak 2870mAh.

YouTube video

Manakala bagi telefon bimbit Sony Xperia 10 Plus pula, ia di kuasai dengan cip Qualcomm Snapdragon 636 SoC dengan kapasiti RAM sebanyak 4GB dan storan dalaman sebanyak 64GB dengan simpanan tenaga bateri sebanyak 3000mAh.

Kedua-dua telefon bimbit pintar ini di datangi dengan tiga warna iaitu Biru Laut, Hitam dan Kelabu. Manakala untuk warna eksklusif bagi Sony Xperia 10 pula adalah warna Merah Jambu dan bagi warna eksklusif Sony Xperia 10 Plus pula adalah warna Emas.

Jadi bagi anda yang ingin memiliki telefon tersebut, nantikan ketibaan telefon ini di outlet pilihan Sony nanti!